Jakie temperatury utrzymuje kontener chłodniczy?

Kontener chłodniczy to wygodna opcja dla firm i instytucji, którym zależy na mobilności i możliwości szybkiej budowy nowej przestrzeni do przechowywania towarów wrażliwych na ciepło. Taki obiekt z powodzeniem może zastąpić standardową chłodnię, a nawet mroźnię. Jaka temperatura panuje we wnętrzu kontenerów tego typu?
Budowa kontenera chłodniczego
Kontener chłodniczy to metalowa, odpowiednio zaizolowana konstrukcja modułowa. Można ją łatwo przenosić w inne lokalizacje lub rozbudowywać o kolejne segmenty, gdy obecna powierzchnia przestanie być wystarczająca. Najważniejsze elementy takiego obiektu to:
- wielowarstwowe ściany – wykonane z materiałów o niskiej przewodności cieplnej, co ułatwia utrzymanie stałej temperatury we wnętrzu kontenera;
- agregat – o opcjonalny element, który pozwala na chłodzenie, a w niektórych modelach także mrożenie przechowywanych produktów; stosuje się go tam, gdzie trafiają ogrzane towary (a nie te przepakowywane bezpośrednio z samochodu-chłodni);
- panel sterowania – jeśli w kontenerze chłodniczym znajdują się urządzenia obniżające temperaturę powietrza, montuje się w nim również aparaturę pozwalającą na zarządzanie dokładnymi parametrami ich pracy;
- wentylacja – to instalacja niezwykle ważna w przypadku towarów, które nie mogą być przechowywane w zbyt wilgotnym środowisku;
- uszczelnione drzwi – muszą być zaprojektowane tak, aby ograniczać przenikanie ciepła do wnętrza kontenera; często wyposaża się je w mechanizm blokujący, który uniemożliwia przypadkowe otwarcie.
Kontenery chłodnicze z i bez agregatu
Kontener chłodniczy jest dostępny w dwóch wariantach – z agregatem chłodniczym i bez niego. Pierwsza opcja sprawdzi się doskonale, gdy:
- konstrukcja pełni funkcję standardowej, a nie tymczasowej chłodni,
- towar trafiający do obiektu ma temperaturę pokojową, ale musi być przechowywany w chłodniejszym środowisku,
- potrzebujesz zamrozić gromadzone produkty.
Kontener chłodniczy bez agregatu jest dobrym wyborem, gdy trafiające do niego towary są już wstępnie schłodzone. Konstrukcja takiego obiektu pozwala na zachowanie tej temperatury przez długi czas. To świetna opcja np. na wydarzenia plenerowe, w trakcie których trzeba stworzyć tymczasowe miejsce do przechowywania żywności. Takie kontenery są tańsze, a ich obsługa – łatwiejsza.
Jaka temperatura panuje w kontenerach chłodniczych?
To, jaka temperatura panuje w kontenerze chłodniczym, zależy od wielu czynników. W obiektach zaizolowanych, ale bez agregatów, zazwyczaj są to wartości od 2 do 8°C. Pozwala to na stworzenie warunków bardzo podobnych do tych występujących w lodówkach. Trzeba jednak pamiętać, że w sezonie letnim każdorazowe otwieranie i zamykanie drzwi może powodować podwyższanie temperatury powietrza we wnętrzu takiej konstrukcji.
W przypadku kontenerów z agregatem wartość zależy głównie od mocy urządzenia. Zazwyczaj w takich obiektach montuje się sprzęt, który jest w stanie chłodzić powietrze nawet do temperatury -30°C. Umożliwia to mrożenie produktów spożywczych, dzięki czemu mobilna chłodnia staje się mroźnią. Parametry pracy agregatu można dopasować do własnych potrzeb i zmieniać je w zależności od wymagań aktualnie przechowywanego towaru.
Jak dobrać odpowiedni kontener chłodniczy do swoich potrzeb?
Tak szeroki zakres regulacji temperatury w kontenerze chłodniczym sprawia, że konstrukcje tego typu znajdują zastosowanie w wielu branżach. Przechowuje się w nich zarówno gotową żywność czekającą na wydanie uczestnikom wydarzenia, jak i mrożone mięso, lody czy świeże warzywa. Kontenery są też chętnie wykorzystywane w branży chemicznej i medycznej. Można w nich przechowywać materiał biologiczny i substancje chemiczne, które nie mogą być trzymane w temperaturze pokojowej.
Jeśli nie wiesz, jaki kontener chłodniczy wybrać, możesz skorzystać z pomocy specjalistów – np. z firmy G-CON. Wskażą oni konstrukcję, która pozwoli na bezpieczne magazynowanie konkretnego rodzaju produktów.